Новини от Alamo

Car on the road

Еднодневната разходка до Рилския манастир обещава историческо – вкусно преживяване

От София до Рилския манастир са малко над 120 км и с кола се стига за около час и половина. Предлагаме ви да потеглите от столицата рано сутринта, без да сте закусвали, за да стигнете точно когато в манастирската пекарна изкарват топли традиционните български мекици, които вървят прекрасно с гъстото биволско кисело мляко.  Пекарната се намира близо до едната от двете порти на манастира и до нея води дървено мостче над малка рекичка. Там вече следвате аромата, който ви отвежда пред прозорче, откъдето можете да си купите вкусотиите.

Хапнали най-вкусната закуска на света, сте готови за среща с част от световното историческо наследство на ЮНЕСКО, наречено Рилски манастир.

Той е основан от най-големия български светец – свети преподобни Иван Рилски (876 – 946 г.). В началото на X век, по време на цар Петър (927-968), възниква и манастира. Първоначално манастирът не  се е намирал на сегашното му място, а няколко километра по-нагоре в планината. Имал е скромен вид, като в началото е подслонявал само отшелника, а по-късно и неговите ученици.

По времето на местният феодал Стефан Драголов (Хрельо), Рилският манастир започва да се гради на сегашното му място. Около 1335 г. е изградена най-старата постройка в двора на манастира – Хрельовата кула, както и жилищни сгради около нея. В днешно време на Хрельовата кула може да се качите и да видите стенописите в параклиса на върха на кулата. Както и гледка на манастирския двор и църквата от високо. Стенописите на параклиса са с голяма художествена стойност и са защитени със стъклени витрини.

Целият манастирски комплекс, в сегашният му вид, се изгражда през XIX век. Красивата и величествена църква в двора „Рождество Богородично“ е построена през 1834-1838 година. А в изработването на стенописите и резбите са участвали най-видните представители на Самоковската и Банско-Разложката художествени школи (1840-1872 г.).

Музеят на Рилския манастир е всъщност това, което ще ви разкаже нагледно 1000-годишната история на светата обител. Докато старите паянтови сгради са били заменени с нови и следите от годините редовно се ремонтират, в архивите на манастира се пазят парченца от всеки важен момент или период в неговата история.

За да добавите още малко вкус към своята ежедневна разходка, ви предлагаме навръщане към София да отбиете до село Смочево, където е разположена бутикова винарска изба с тракийско-английското име Меди Вали. Там може да опитате интересни и приятни вина, богати на вкусове и аромати. Не е препоръчително водачът на автомобила да участва в дегустацията, но е добра идея да си купи бутилка, с която в края на деня да отпразнува това историческо – вкусно преживяване.     

Наздраве!


Alamo - - Преглед:1839

Защо да изберете Alamo Rent A Car?

Alamo Rent A Car е международна марка, създадена през 1974, направете онлайн резервация днес и се възползвайте от:

  • Конкурентни цени, включващи всичко
  • Обслужване, заслужаващо награда
  • Без скрити такси или такси по кредитни карти